Tot nu toe heb ik bijna ieder jaar wel goede voornemens gemaakt. Vaak zelfs twee keer per jaar: aan het begin van het nieuwe kalenderjaar en bij de start van het collegejaar. Ik zou meer boeken lezen. Meer sporten. Gewicht kwijt raken, kennis vergaren. Ik zou mijn afspraken nakomen en mijn huis altijd netjes houden. Ik zou mijn vrienden vaker zien, meer geld verdienen, minder uitgeven, altijd genoeg slapen. Vrijwilligerswerk doen, me vol inzetten voor werk en studie en ook meer tijd vrijmaken voor mezelf. Hoe ik dat zou doen, weet ik niet, maar ik deed het niet. Natuurlijk, wel een beetje, maar niet helemaal.
Dit jaar doe ik het anders. Allereerst laat ik het idee van ‘een nieuw begin’ los. Het is zo verleidelijk te wachten tot een nieuwe ochtend, de volgende maandag, een nieuwe maand of een nieuw jaar. Maar als je jezelf wijs kunt maken dat je na een nacht slaap opnieuw begint, moet dat ook op kleinere schaal lukken. Sluit je ogen, adem diep in en uit, en open ze weer. Alsjeblieft, een nieuw begin.
Als iets belangrijk genoeg is, zorg je wel dat het gebeurt.
Daardoor is een voornemen zelden een must, anders zou het niet zo snel opzij worden geschoven. Als iets belangrijk genoeg is, zorg je wel dat het gebeurt. Noem het zoals het is: een verlanglijstje. Zoals je dat maakt voor je verjaardag, en dan vol spanning afwachten wat je krijgt.
Ik wil voorkomen dat ik in die val trap, dat ik vage beloftes maak en die laat verstoffen. Het maakt niet uit of iemand anders het weet: een belofte aan jezelf is minstens zo belangrijk. Integriteit begint daar.
Dus, geen voornemens, maar dat betekent niet dat ik niets wil. Ik wil genoeg, maar de beloftes aan mezelf maak ik zorgvuldig. Ik moet er volledig achter staan en de motivatie moet intrinsiek zijn. Het moeten dingen zijn die voor mij echt belangrijk zijn, die me laten groeien. En andersom moeten ze groeien in mij. Niet op de valreep op oudjaarsavond bedacht, maar langzaam gerezen tot ik ze niet meer kan negeren.
Test: als je nog moet bedenken wat je belangrijk vindt, dan vind je dat niet echt. Als je het op 30 december nog niet weet, dan is het een dag later niet plots van wereldbelang. Mocht je op 18 januari voor de zoveelste dag opstaan met hetzelfde idee in je hoofd, dezelfde behoefte, het verlangen naar die ene uitdaging, maak dan een plan. Ga na of het haalbaar is, en tegen welke inspanning. Pas als je bereid bent die inspanning te leveren, zeg dan dat je het doet. Tegen vrienden en familie, opgeschreven of iedere avond in stilte tegen jezelf.
“Ik ga het doen. Ik ga het doen. Ik ga het doen.”
En een belofte eenmaal gemaakt, is een belofte gehouden.
PS. Mocht je nou toch voornemens zoeken, haal ze dan hier. Hoogstwaarschijnlijk net zo waardevol als alles wat je nu nog moet bedenken, en misschien nog wel beter ook.
Precies waarom ik niet aan voornemens doe! Het enige plan dat ik heb is een nog betere versie van mezelf worden.
BeantwoordenVerwijderenWat een goed stuk, je hebt me echt aan het denken gezet. Bedankt daarvoor! Naar aanleiding hiervan heb ik net mijn post concept grondig gewijzigd. (inmiddels geplaatst, heb naar je gelinkt)
BeantwoordenVerwijderenGoede voornemens, ik maak ze een paar keer per jaar. Soms elke week, maand of dag. Maar omdat het per se moet per jaar. Dat doe ik al een tijd niet meer. Fijn 2012 alvast!
BeantwoordenVerwijderenIk geloof ook niet in die magische datum van 1 januari voor goede voornemens, elke dag is een nieuwe kans. Maar als het je helpt om jezelf in de juiste mindset te krijgen, wat volgens mij voor veel mensen geldt, dan zeg ik: ga ervoor, stop op 1 januari met roken, ga sporten, of wat dan ook.
BeantwoordenVerwijderenIk wens je in ieder geval alle goeds toe voor 2012, en bedankt voor je lieve comment ♥